Info+

Аспарагус со поширани јајца

09:55 | 05.12.2012

Состојки:


4 лажици маслиново масло


13 парчиња багет


1 чешне лук, пресечен


625 г аспарагус


2 лажици бел вински оцет


1 лажичка сол


1 лажица власец


Приготвување:


1. Ставете 2 лажици масло врз хартија за печење. Наредете го багетот и притиснете го врз маслото. Печете 8-10 минути на 200 степени. Истријте ги лепчињата со лукот.


2. Зовријте вода со сол, додадете го аспарагусот и варете го 3-5 минути. Исцедете го и чувајте го топол.


3. Ставете две четвртини вода, оцет и сол во лонец. Скршете 1 јајце и ставете го во лонецот. Повторете и со останатите јајца. Поширајте ги јајцата 3 минути.


4. Поделете го аспарагусот во 4 чинии, врз секое ставете по 1 поширано јајце. Наросете со 2 лажици масло, сол и пипер, власец и потпечен багет.

© infoplus.mk | Сите права се задржани.