Info+

Браунис

09:23 | 07.11.2013

 


 


Состојки:


2 ½ шолји сенаменско брашно


½ лажичка пециво


1 лажичка сол


1 шолја путер


2 шолји чоколаден чипс


1 ½ шолји кафеав шеќер


2 јајца


½ шолја + 2 лажици ликер од кафе


 


Прелив


¼ шолја путер


2 лажици ликер од лафе


1 лажица слатка течна павлака


2 ¼ шолји шеќер во прав


 


Приготвување:


1. Измешајте ги брашното, пецивото и солта.


2. Стопете ги путерот и чоколадниот чипс на пареа, па оставете ги да се оладат.


3. Со миксер измешајте ги шеќерот, јајцата и ликерот. Потоа во нив додадете ги сувите состојки и изматете.


4. Ставете ја смесата во тава во која сте ставиле хартија за печење и печете ги 40-45 минути на 175 степени.  


5. Кога ќе ја извадите тавата веднаш посипете ја со 2 лажици ликер од кафе, па оставете целосно да се излади.


6. За преливот: Стопете го путерот, тргнете го од огнот, па во него додадете ги ликерот и течната павлака. Измешајте го шеќерот и потоа сипете врз колачот и повторно оставете го да се лади. На крај исечете го на коцки.


 


 


 


Подготви: Б.И.


 


Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без дозвола од редакцијата на Плусинфо


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

© infoplus.mk | Сите права се задржани.