Info+

Колач со рум

11:44 | 28.02.2013

Состојки: 


 


1 шолја путер на собна температура


1 шолја шеќер


6 јајца, одвоени од белките


2 ½ шолји сенаменско брашно


4 лажички печиво


¼ лажичка сол


1 лажичка екстракт од ванила


¾ шолја сок од портокал


½ шолја темен рум


1 шолја суво грозје потопено во топла вода


 


 Приготвување:


1. Ставете го путерот во голем сад и изматете го кремасто. Полека додавајте го шеќерот. Додавајте ги жолчките една по една. Потоа додадете ги брашното, печивото, солта, заедно со ванилата, сокот и румот. Исцедете го сувото грозје и ставете го во тестото.
2. Изматете ги белките во цврст снег во посебен сад. Потоа додадете ги во тестото.
3. Печете 1 час на 175 степени. За сервирање украсете со шеќер во прав и тропско овошје.


 


 


 

© infoplus.mk | Сите права се задржани.