Info+

Рижото со шафран и со брокули

11:26 | 27.07.2012

Состојки:


3 шолји зеленчукова супа


4 шолји брокули


¼ лажичка шафран


1 лажица маслиново масло


1 страк праз


¾ шолја ориз арборио


Приготвување:


1. Ставете ја супата да зоврие. Додадете ги брокулите и варете 2-3 минути. Потоа извадете ги.


2. Измешајте 1/8 лажичка во жешка супа, додадете го празот и пржете 3-5 минути или додека омекне. Додадете го оризот и пржете уште 3-5 минути.


3. Сипете 1 шолја супа и намалете го огнот. Варете го огнот додека повеќето од течноста се впие. Продолжете да додавате по половина шолја супа, мешајќи и додавајќи, околу 10 минути. Додадете го шафранот.


4. Тргнете го од огнот и додадете ги брокулите. Покријте го рижотото и нека отстои 2-3 минути. Наросете сол и пипер, по желба.


 


 

© infoplus.mk | Сите права се задржани.